Sam Wanamaker Playhouse and Globe Foyers

View all projects

The Sam Wanamaker Playhouse is an archetypal Jacobean indoor theatre based on two 17th century drawings by architect John Webb. Designed to fit within an existing 1990s masonry envelope, the intimate 340-seat auditorium is built in green oak and exclusively candlelit. This project also entailed remodelling the Globe's foyers, creating a new cafe and transforming the public spaces that allow Shakespeare's Globe to cater not just for theatre audiences but school groups, teachers, researchers, actors and directors, all alongside the one million general public visiting the site each year. The scheme addressed significant practical issues such as crowd flow and wayfinding but also, aesthetically, is more reflective of the organsiation today.

1/7

The Jacobean-inspired playhouse offers performances by candlelight

2/7

Context

3/7

The Globe's new visitor entrance

4/7

The reconfigured foyer links the two theatres

5/7

Cafe and public spaces

6/7

17th century drawings by John Webb that informed the design of the theatre

7/7

A live performance

City
London SE1
Use
Culture
Client
Shakespeare’s Globe
Status
Completed
Size
1,800 sqm
Awards

Wood Awards 2014, New London Awards Civic, Culture and Sports Commendation 2014

Collaborators
View all collaborators Hide all collaborators


Reconstruction architect: Jon Greenfield, NPS

Structure: Momentum

Acoustics: Paul Gillieron

Cost: Gardiner & Theobald

Fire: The Fire Surgery

Timber Frame: McCurdy and co

Photography: Nick Guttridge