Charles Street Car Park

View all projects

Part of the masterplan for Sheffield's Heart of the City redevelopment, this multi-storey car park is conceived as a significant civic building in its own right. Arranged as a single continuous ramp, the car park floors are hidden behind a screen of folded, anodised aluminium panels. Each panel is formed as a square, with two folded triangular sides, and mounted on vertical mullions in a composition of four different orientations. This simple system results in a variety of tilted faces and open ends which produce a changing pattern of light reflectance, enhanced by the use of colour on the inner faces.

1/7

Car park in the city context

2/7

Context

3/7

By day, a monochromatic pattern is achieved across the elevations, changing as daylight fades

4/7

By night, the interior light bleeds between each panel and creates a random composition of colour and light

5/7

Colourful car park ramp

6/7

From within, views out are glimpsed between the top and bottom of the panels

7/7

Cross section

City
Sheffield, UK
Use
Infrastructure
Client
CTP St James Ltd
Status
Completed
Awards

RIBA National Award 2009, RIBA Regional Award 2009, RIBA White Rose Award 2009, Sheffield Design Awards Citizen's Award for Best Building 2009

Collaborators
View all collaborators Hide all collaborators

Structure: Capita Symonds Structures

Services: Ernest Griffiths and Sons

Cost: Tweeds

Contractor: JF Finnegan Ltd

Project manager: Gardener and Theobald

Cladding consultant: Cladtech Associates

Fire: Arup Fire

Transport: Arup Transport

Photography: Dennis Gilbert/VIEW