Banham Headquarters

View all projects

Required to vacate their Vauxhall headquarters, Banham, a fourth-generation family-owned security business, took the opportunity to commission a purpose-built new building to showcase their products and services. On a site in Earlsfield, south-west London, with the River Wandle on one side and mainline railway tracks on the other, their new headquarters is designed to suit the specific requirements of each part of Banham’s operation. This includes distribution and storage facilities, small manufacturing and assembly spaces, a trade and showroom, office spaces and 24/7 security monitoring facilities with sleeping accommodation.

1/7

The new head office is split into two wings

2/7

Context

3/7

The architecture responds to context with the use of brick and a pitched roofscape

4/7

The staff dining room enjoys views of the river from a cantilevered balcony

5/7

Showcase gallery of Banham's business, systems and products

6/7

Light industrial space for the making of locks and alarms

7/7

Security surveillance centre

City
London SW18
Use
Workplace
Client
Banham
Status
Completed
Size
5,200 sqm
Environmental credentials
BREEAM Very Good
Awards

Architectural Record Good Design is Good Business Award 2017, RIBA Regional Award 2016, British Council of Offices Award 2016, Wandsworth Design Award Commendation 2016

Collaborators
View all collaborators Hide all collaborators

Structure: Davies Maguire + Whitby

Services: Max Fordham

Cost: Moulton Taggart

Contractor: McLaren Construction Ltd

Fire: The Fire Surgery

Acoustic: Max Fordham

Environmental: Max Fordham