British Council, Lagos

View all projects

This visitors building, for the UK's cultural relations organisation, completes the reconfiguration of its compound in Africa's largest city and provides a public face. Meeting the potentially contradictory needs of openness and security, the building is set behind a garden courtyard with a street-front gatehouse controlling the route to the entrance colonnade. The double height foyer opens onto this garden, from which all of the Council's public functions are visible. The main frontage is defined by a timber screen which gives a sense of transparency while creating shade, enclosure and a strong backdrop to the garden.

1/4

The public activities within the building are visible from the street

2/4

Reception area overlooking garden

3/4

Entrance colonnade

4/4

Built-in joinery to reception and multi-purpose room

City
Lagos, Nigeria
Use
Workplace
Client
British Council
Status
Completed
Size
743 sqm
Awards

RIBA International Award 2006

Collaborators
View all collaborators Hide all collaborators

Structure: Ove Arup & Partners

Services: Kunle Ogunbayo and Associates

Quantity surveyor: Tillyard

Project manager: Heraklion (Nigeria) Ltd

Executive architect: James Cubitt Architects

Photography: David Grandorge