Wadham College, Oxford

View all projects

The Dorothy Wadham Building is a new undergraduate residential quad comprising four individual buildings of three and four storeys arranged around a shared courtyard garden. Lining the quad's fourth side is a single storey pavilion, an informal common room for students in term time and a conference and teaching facility throughout the summer. Domestic in scale as befits their residential location, the buildings quietly assert themselves, representing the College in this prominent location on a main route into the city.

1/7

A traditional quad form conveys a strong collegiate identity

2/7

Context

3/7

The high-quality building provides the College with a strong presence on the Iffley Road, a main arterial route into Oxford

4/7

The single storey 'Garden Room' along the eastern edge of the quad

5/7

On the edge of a conservation area, a principle challenge was to design new institutional architecture to sit comfortably within a residential setting of heritage value

6/7

The variety of volumes created by the gabled roof form an exciting mix of attic rooms

7/7

Common kitchens overlook the internal courtyard and provide a backdrop of activity

City
Oxford, UK
Use
Education
Client
Wadham College, University of Oxford
Status
Completed
Size
5,432 sqm
Units
137
Awards

Oxford Preservation Trust Award New Building 2020, Oxford Preservation Trust Award Green Award 2020, Civic Trust Award Regional Finalist 2020

Collaborators
View all collaborators Hide all collaborators

Project manager: Bidwells

Structure: Engineers HRW

Services: Skelly and Couch

Contractor: Gilbert Ash

Planning: Carter Jones

Cost: PSP

Access: David Bonnett Associates

Landscape: Bradley Hole Schoenaich Landscape Architects