WELNEY VISITOR CENTRE

Wildfowl & Wetlands Trust

Improving visitor accessibility to the Wetlands, this new building provides a connection to the birdwatching hides and contains exhibition and education space, office accommodation and a meeting room, shop and cafe. Visible across the open fenland in which it sits, its barn-like form makes reference to neighbouring agricultural structures.

Sustainable building methods and materials include ground-source heating, grey water harvesting, reed bed filtration and the extensive use of certified timber for the structure and cladding.

Team

Client
The Wildfowl and Wetlands Trust
Structural engineer
Arup
Civil engineer
Arup
Services engineer
Arup
Bridge Engineer
Arup
Quantity surveyor
Davis Langdon
Project manager
Davis Langdon
Contractor
Kier Eastern
Landscape architect
Adams Habermehl

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2006
Location
Hundred Foot Bank
Welney
Cambridgeshire

Civic Trust Awards
Biodiversity Sensitivity Award
2007
RICS Awards
RICS East Sustainability Award
2007
Green Apple Award for the Built Environment and Architectural Heritage
2007