THE WESTWORKS

White City Place, London

At White City Place, Allies and Morrison has revisited a set of buildings it knows well. In 2004, we designed The Mediaworks (formerly the Media Centre) and Garden House for the BBC as broadcasting facilities, leisure, office and retail spaces; at the time, enhancements were also made to White City One, BBC’s administrative headquarters, now known as The Westworks.

Originally designed by Scott Brownrigg Turner in the late 1980s, and now acquired by developers Stanhope with Mitsui Fudosan and Amico, The Westworks has been given a new life delivering more than half a million square feet of new flexible accommodation. A series of interventions has improved the functionality of the building, increased lettable space and given it an overall aesthetic uplift. The main entrance has been moved to the centre of the west elevation, opening up new routes within and beyond.

Externally, The Westworks is still recognisable from its previous life, but new updates include a cleaning of the existing silver coloured aluminium cladding and the replacement of dark glazing to allow views into and through the building. There is a refreshed central courtyard with a fully-glazed elevation to the reception below and an extended first floor terrace featuring a new cafe pavilion. At high level, a double-height glazed extension has created new floor space from existing balconies.

Internally, a complete strip-out has opened up new workspaces that have an elemental, engineered aesthetic, which benefit from greatly increased ceiling heights and levels of daylight. Communal sharing spaces, a new cafe, lounge and terrace spaces have been designed to facilitate interesting collaborations and relationships between multiple tenants. The Studio, a new venue and recording facility finished entirely in blue, is designed to host a programme of public talks and events that will provide a cultural amenity to the estate and wider area.

Both outside and inside, the project has illustrated a commitment to re-examining existing buildings, regardless of the era they are from by finding ways to extend their lives by creative intervention, adaption and sustainable re-use.

Team

Client
Stanhope Plc, Mitsui Fudosan & Aimco
Architect
Allies and Morrison
Structural engineer
AKT II
Services engineer
Sweco
Quantity surveyor
Deloitte Real Estate
Interior architect
Allies and Morrison
Landscape architect
Hyland Edgar Driver
Contractor 
Lendlease
Acoustic consultant  
Sandy Brown
Access consultant
Butler and Young

Data

Area 
26,940 sqm
Location
White City Place,
London W12