TATE BRITAIN LANDSCAPE

London

The new landscape at Tate Britain preserves its historic context while transforming the scope and quality of its surrounding public spaces.

To the western side, a major new entrance takes the form of a six-metre-wide incision in the ground, creating a generous stone stair on one side, and a ramp on the other. The edge of the cut is faced in a continuous ribbon of translucent glass, illuminated at night. To the front, a contemporary landscape of lawns and seasonal planting beds creates a calm frontispiece to the existing buildings while strengthening connections between the wings and providing integrated wheelchair access.

Team

Client
Tate
Structural engineer
Campbell Reith Hill
Services engineer
SVM Partnership
Cost consultants
Turner & Townsend
Project manager
Drivers Jonas
Access consultant
David Bonnett Associates
Landscape architect
Schoenaich Rees
Construction manager
Mace Ltd

Photography
Peter Cook/VIEW

Data

Completion date
2001
Location
Millbank
London SW1