RUTHERFORD BUILDING

Goldsmiths College

The new Rutherford Building provides information technology and language resource facilities to complement Goldsmiths’ original paper-based library. Integrating a previously discordant group of post-war buildings, and occupying a prominent position on Lewisham Way, the new building establishes a more explicit entrance and a stronger public identity for the College.

The three-storey facade to the street is north-east facing and entirely glazed. A series of perforated aluminium external vertical fins fitted to the two upper floors filter natural light and eradicate glare on computer screens, while also allowing views to the trees that line the street.

Team

Client
Goldsmiths College
University of London
Structural engineer
Whitbybird Ltd
Services engineer
Max Fordham LLP
Quantity surveyor
Davis Langdon
Contractor
Mace

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
1997
Location
Goldsmiths College
University of London
New Cross
London SE14

RIBA Award
1998
Aluminium Architectural Awards
AFA Award
1999