ROYAL OBSERVATORY

Greenwich, London

The Time and Space project for the National Maritime Museum establishes a new centre for modern astronomy at the Royal Observatory in Greenwich Park, a World Heritage site.

The project transforms the late nineteenth-century South Building and establishes a new landscape context, making it physically accessible and visually connected with the rest of the site. Set in this landscape, the new planetarium joins the collection of astronomical ‘instruments’ which make up the observatory. Enclosed by a tilted and truncated bronze cone, its geometry is defined precisely by the relationship of its location, in latitude and longitude, to the universe it represents inside.

Team

Client
National Maritime Museum
Structural engineer
Scott Wilson (Cameron Taylor)
Services engineer
Arup
Quantity surveyor
Barrie Tankel Partnership
Construction managers
Gardiner and Theobald
Client advisor
Malcolm Reading Associates
Acoustic consultant
Arup Acoustics
Access consultant
David Bonnett Associates
Landscape architect
Land Use Consultants
Former Senior Astronomer, NMM
Dr Robin Catchpole
Specialist metalwork fabrication
Responsive Engineering

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2007
Location
Romney Road
Greenwich
London SE10

RIBA Award
2008
Civic Trust Award
2008
AIA/UK Chapter Excellence
in Design Award
2008