QUEEN'S HOUSE

Greenwich, London

Designed by Inigo Jones in 1617, the Queen’s House is scheduled as an Ancient Monument and is listed Grade I, while its setting in Greenwich Park is a World Heritage Site. This project creates a new step-free visitor entrance, and provides a reception space, cloakroom, toilets and a shop within the newly rendered vaults of the basement, away from the historic rooms above. A new lift and cantilevered stair provide a coherent visitor route to all levels of the building.

The new stair, located symmetrically opposite Jones’ original Tulip Stair, revisits both the formality and structural daring of his original design. The woven metal balustrade and continuous bronze handrail rework the materials and making of its seventeenth century precedent.

Team

Client
National Maritime Museum
Structural engineer
Harris and Sutherland
Services engineer
Nordale Building Services
Quantity surveyor
Sawyer and Fisher
Contractor
Mowlem
Access consultant
David Bonnett Associates

Photography
Peter Cook

Data

Completion date
1999
Location
Romney Road
Greenwich
London SE10