ONE PAVED COURT

Richmond, London

One Paved Court is an artist-run space on a lane of early Georgian shops and houses off Richmond Green, in south-west London. Our commission has involved transforming an old carpet shop, vacant for nearly ten years, into a distinctive home for resident artists and a gallery with an innovative and varied programme of exhibitions.

Set over four levels, there is a basement workspace with WC and kitchenette, an attic level studio, and a ground and first floor open and flexible exhibition space.

Removing entirely the existing 1970’s interior revealed the shell of the original building and exposed the layers of its eighteenth and nineteenth century history. New interventions are as few as possible, there to repair the fabric and to nudge it into its new role. Some are simple representations of what might once have existed, such as turned oak handrails and white painted balusters; others are discrete, furniture-like additions, such as two white bookcase-balustrades.

Perhaps the most surprising discovery was an intact half-timber-and-brick party wall, previously concealed behind a much later chimney breast. A large brick archway, once connecting the building with a rear yard was uncovered, repaired and left exposed. It is hoped that exhibiting artists will respond directly to these aspects of the building’s layered fabric as they create and exhibit art within it.

Team

Client
Private
Structural engineer
Fluid Structures
Fire engineer
The Fire Surgery
Lighting advice
Spiers + Major
Services engineer
DM Spragg Limited

Data

Completion date
2017
Gross internal floor area

78 sqm
Location
Richmond,
London TW9