ONE FRIARGATE

Coventry

One Friargate is the first completed building of our Friargate masterplan. The new 12 storey building consolidates the majority of the Coventry City Council’s office based staff in one location. The Council required efficient, modern and flexible space incorporating various functions including a business centre and a creative room for informal staff networking. Facing the new Station Square the building is both the vanguard for the future of the city and an important gateway into the city centre from the station.

The building is conceived as a pavilion and uses a recognisable architectural language base, middle and top. The base is constructed in a double height order with the facade and entrance set back facing the new square to produce a colonnade. On one side a large retail unit completed this frontage and is repeated at the other side by the double height reception space. The rooftop pavilion is set back behind the main frame on all four sides which extends up to form a loggia.

The facade of the reception is entirely glazed producing a welcoming and generous first impression. A feature staircase links this to the first floor, arranged into a number of shared social spaces, meeting rooms and presentation suites where the council is able to interface with visitors in a much more direct and inclusive way. The office floors are largely open plan with brightly coloured personal lockers and break out dining and relaxing spaces set into the central core to create a vibrant working environment that promotes the multi-level collaboration, productivity and wellness.

Team

Client
Friargate Coventry LLP
Architect
Allies and Morrison
Contractor
Bowmer and Kirkland
Structural engineer
Capita Symonds Structures
Services engineer
MTT Ltd
Infrastructure services engineer
Beverley Clifton Morris
Fire engineer
Arup
Quantity surveyor 
Prosurv Consult
Landscape architect
Gross Max
Facade consultant
Wintech

Data

Completion date
2017
Area
17,101 sqm
Location 
Eaton Road,
Coventry CV1

 

BCO Award
2018