OLYMPIC PARK CAR PARK

Stratford, London

As one of several commissions for new infrastructure for the London 2012 Olympics, Allies and Morrison designed a permanent multi storey car park within The Queen Elizabeth Olympic Park.

Like other components for the Olympic Park, the building has been designed with both Games and Legacy modes in mind. The car park has an unusually tall ground floor space in order to accommodate a bus station during the Games. Above this area three car parking decks with 1,126 car parking spaces in a structure that is 200m long. To meet the ambitious sustainability and budget targets for the Games, the structure is built from a standard car park construction system utilising long span concrete units, with bespoke curved ramps projecting from the building, also built in precast concrete.

After the Games, the car park was wrapped with perforated metal ‘S’ profile cladding panels. This provides a gentle, surprising and textured envelope to what is otherwise a highly utilitarian piece of architecture. A 2,500 sqm array of photovoltaic panels on an open canopy structure on the top deck of the car park was also installed. It is an important source of renewable energy across the Park, connecting into the site-wide energy system.

 

link to London 2012 Olympic Games masterplan

Team

Client
Carillion Construction for Olympic Development Authority
Architect
Allies and Morrison
Engineers
Buro Happold
Sustainability
BioRegional

Data

Parking Spaces
1,126
Location
The Queen Elizabeth Olympic Park,
Stratford, London