NUNNERY SQUARE

Sheffield

Constructed as the first phase of a new business park on a redundant railway site near the centre of Sheffield, this new office building is one of a group of three planned around a rectangular lawn, a screen of pleached limes and a row of horse chestnuts. Car parking is located to the rear of the buildings, away from this new central landscape.

The simple rectangular plan is enclosed by a skin of cladding that reflects both structural and planning grids. Outside this primary volume stands a white trabeated metal frame which provides support for brises-soleil and access for window cleaning. The distinction between these two layers creates depth, allowing entrances to be clearly articulated and the building to contribute effectively to the definition of the external space.

Team

Client
Glenlivet Properties Ltd
Structural engineer
Hutter Jennings and Titchmarsh
Services engineer
Hiltons Building Services Ltd
Cost consultant
Rex Proctor and Partners
Contractor
Bowmer and Kirkland Ltd
Traffic consultant
Halcrow Fox

Photography
Peter Cook/VIEW

Data

Completion date
1995
Location
Nunnery Square
Sheffield

RIBA Award
1996