MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

Helsinki

Allies and Morrison’s competition design was conceived as an organism whose internal structure appears to have evolved in response to a series of entirely extraneous factors.

The simple rectangular gallery spaces are threaded by a more complex armature which contains the various public facilities and whose form responds both to the detailed brief requirements and the particular geometries and relationships of the site. So the orthogonal form of the galleries – determined by the discipline of the interior – gives way to the courtyard, which in turn follows the alignment of the main road.

The main facade comprised a long and gently curving wall, pierced to reveal the entrance courtyard, the cafe with its terrace and the main enclosure of the exhibition spaces. The entrance and ancillary areas were defined and specific; however, the galleries have a need for flexibility and therefore were designed as a series of undivided top-lit loft-like spaces. The contrasting nature of the spaces was reflected in their construction – the galleries have a steel-framed structure with metal panel cladding, while the entrance and ancillary spaces were reinforced concreted faced in granite and white-painted stucco.

Team

Client
The Finnish Government

Data

International Competition
4th Place
Location
Helsinki
Finland