MORRISON HOUSE

Blackheath, London

Built on a small, sloping, irregular site amongst mature trees in a ‘Span’ development, the 6.6 meter deep plan of the house is organised about a structurally symmetrical spine rising through the three storeys of its cross section. Three primary elements; the floating slate roof over a solid brick enclosure with a projecting white painted porch, refer to the Blackheath context of late Georgian, early Victorian pedimented villas. The facade, composed of three layers, is informal to the front, but more ordered to the garden.

The front porch, formally part of the white plastered interior, extends forward forming a brick paved outside room, a few steps above the street. A similar paved court forms a larger terrace in the garden. The terraces establish a plinth for the simple, robust brick facade that envelops the white interior. The volume of the house is modelled at the gable to reveal a shallow balcony under an overhanging roof that extends to complete the form.

Team

Phase I

Client
Graham Morrison
Structural engineer
whitbybird Ltd
Services engineer
Max Fordham LLP
Quantity surveyor
Davis Langdon
Contractor
Boyle Contracts

Phase II

Client
William and Barbara Moyes
Structural engineer
whitbybird Ltd
Contractor
Harris Calnan

Photography
Peter Cook/VIEW
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
Phase I : 1992
Phase II: 2008
Location
Oak Yard
The Keep
Blackheath
London SE8