LIBRARY AND ARCHIVE

Girton College, Cambridge

Built to house the College‚Äôs growing collection of women’s papers and rare books, the Girton Archive is designed to achieve the highest levels of environmental stability with minimum energy use.

The south elevation is detailed as a garden wall, its brickwork punctuated by the main reading room window. The warm red brickwork and distinctive terracotta shading screen are a direct response to the materials of the library and chapel on either side. In connecting with the existing library, the new building forms a calm inner courtyard, continuing the sequence of enclosed garden spaces that have characterised the College since its foundation.

Team

Client
Girton College
Structural engineer
whitbybird Ltd
Services engineer
Atelier Ten
Quantity surveyor
Sherriff Tiplady Associates
Project manager
Arup Project Management
Contractor
Bluestone Plc
Acoustic consultant
Arup Acoustics

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2005
Location
Girton College
Cambridge

Civic Trust Award
2007
Society of College
National and University Libraries Library Design Award

2007
RIBA Award
2006