JURONG LAKE DISTRICT

Singapore

Anchored by a planned high speed rail (HSR) link to Kuala Lumpur and beyond, the Jurong Lake District project aims to create a major new urban quarter, the largest business district in Singapore outside of its existing Central Business District. Following a worldwide search, a team led by Allies and Morrison was shortlisted to participate in a design competition to masterplan the district.

The masterplan aims to guide the development of a new piece of the city, embracing the latest smart technologies. With a proposed resident population of 50-75,000 and knit into the Singaporean hinterland, development at Jurong Lake will help to accommodate the island city-state’s growth needs well into the twenty-first century.

Our proposal started with Singapore HSR terminus, an integrated transport hub that would unite cross-border high speed rail connecting Singapore and Kuala Lumpur, and the local metro lines. Conceived as a major railway hub, the Terminus provides a dramatic sense of arrival and builds connections across the area with three layers of movement linking to the existing Jurong East MRT Station and into the surrounding areas. The Terminus sits at the heart of Jurong Central Park, a green spine of garden rooms that offers unforgettable views out across Jurong Lake.

Built over railway lines, the Park would be a strong urban form with sheltered spaces for active urban life. Mid and low rise buildings form its immediate edge; behind them are the tallest buildings after which heights gently transition downwards away from the Park into new compact neighbourhoods. The Park is part of a wider landscape network that threads around Jurong Lake providing a continuous public waterfront. An Island Village, for leisure, hospitality and education, would form part of the wider Jurong Lake experience. Two key heritage buildings are incorporated into new neighbourhoods elsewhere on the site: the Science Centre designed by Singaporean modernist Raymond Woo and Jurong Town Hall by Lim Chong Keat, each becoming new hubs for education, research and culture.

Climate change mitigation and sustainable transport underpinned the proposals. The masterplan adopts a car-lite design and a walking first transport hierarchy with the intensity of uses greatest within closest proximity to public transport. Urban form responds to the tropical climate with building and street orientation shaped to minimise solar exposure and maximise shading and breezes. Building on Singapore’s distinctive character as a ‘city in a garden’, a wide variety of landscape streets, terraces, elevated gardens, green pockets and plazas throughout provide an immersive landscape experience.

Team

Client
Singapore Urban Redevelopment Authority
Landscape architect
Grant Associates
Civil engineer and transport
Arup
Sustainability and energy
Atelier Ten
Local architect
architects61

Data

Site area
360 ha
Location
Singapore