JOHN LEWIS

White City, London

This John Lewis department store anchors the northern extension of Westfield White City, one of London’s major shopping centres and an important focus for the ongoing regeneration of Wood Lane.

The store performs an important urban function, responding to a complex set of conditions for what is now the largest shopping centre in Europe. Two new key entrances are created: a new double-height opening facing Relay Square to the west and at the endpoint of the shopping centre’s new galleria. The store also addresses three main approaches, from Wood Lane Tube Station, from within the shopping centre – as the set piece within Westfield’s new retail arcade – and from the busy West Cross Route.

Internally, cores are discretely located to facilitate transparency across the four retail floors as well as allow for active frontage across key areas of the envelope. A wraparound shaded terrace at the fourth level is the setting of a large new cafe. Affording views out across northwest London, it is one of several programmed elements that John Lewis have developed to enhance the ‘in person’ shopping experience in a competitive and increasingly online retail environment.

Much of the facade is made of a repetitive pattern of glazed embrasures set in white precast concrete and a ribbon of glazed ground floor is incorporated into this pattern to be highly visible from the adjacent railway platforms. The elements come together to provide a distinctive identity for both the building – and by extension, the John Lewis brand – in a rapidly changing part of London.

 

link to Westfield White City Masterplan

Team

Client
Westfield Shoppingtowns Ltd
John Lewis Partnership
Structural engineer
MPN UK Limited
Services engineer 
Cudd Bentley Consulting
Landscape architect 
Townshend Landscape Architects
Planning consultant 
Montagu Evans

Photography 
Ståle Eriksen

Data

Area
23,600 sqm
Location 
Shepherd's Bush,
London W12