HORNIMAN MUSEUM

Forest Hill, London

This new extension to Charles Harrison Townsend’s Grade II* listed original buildings at the Horniman Museum radically transforms the visitor’s experience and directly connects the museum interior to its gardens. New galleries are created for the musical instrument collection and for temporary exhibitions, together with new education spaces, a shop and cafe. The entire museum is also made fully accessible.

Continuing the sequence of Townsend’s composition, the building’s long, vaulted metal-clad roof creates a third gable to the street, with daylight introduced at the apex. Masonry walls in stone and red brick match the original buildings, and a deep recess at the centre identifies a new public entrance approached directly from the gardens.

The project also includes a timber-clad Conservation Centre within the grounds.

Team

Client
The Horniman Public Museum and Public Park Trust
Structural engineer
Ramboll Whitbybird whitbybird Ltd
Service Engineer
Max Fordham LLP
Quantity surveyor
Davis Langdon
Contractor
Costain LimitedLtd
Landscape architect
Elizabeth Banks Associates

Photography
Peter Cook/VIEW
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2002
Area
24,200 sq ft
Location
London Road
Forest Hill
London SE23

RIBA Award
2004
Civic Trust Award
2004