HOLLANDGREEN

Kensington, London

hollandgreen is three new residential apartment buildings at the site of the former Commonwealth Institute on Kensington High Street. The project includes the alteration and refurbishment of the existing Grade II* Listed 1960’s building with its distinctive parabolic copper roof, which is to become the new home of the Design Museum.

Designed by OMA with Allies and Morrison, the new residential buildings, each with an external stone lattice, frame the Museum, creating a striking counterpoint with strong cubic volumes within a landscaped park. They range from seven to nine storeys above ground and provide 54 highly specified apartments with communal residential facilities concealed beneath.

The shell and core of the former Commonwealth Institute was significantly reworked as a new home for the Design Museum by an architectural and engineering team of OMA, Allies and Morrison and Arup. This required extensive modification to the structural frame with a new facade that meets new technical requirements yet upholds the distinct character of the revered 1960s original building, most notably the copper parabolic roof and turquoise glass facade. Remodelling the interior, John Pawson has created a series of calm, atmospheric spaces ordered around an oak-lined atrium, incorporating key elements from the original structure. Galleries, learning spaces, offices, cafes, event spaces and a shop are arranged around the atrium under the gaze of the curvilinear roof.

 

Dinka Beglerbegovic, Joel Davenport, Simon Fraser, Sean Joyce, Fabiana Paluszny, Neil Shaughnessy, James Willey

Team

Client
Chelsfield
Design architect
OMA
Structural engineer
Arup Structures
Services engineer
Arup MEP
Quantity surveyor
Davis Langdon
Landscape architect
West 8

Photography
Nick Guttridge

Data

Area
15,000 sqm
Residential Units
54
BREEAM target
Very good
Code for Sustainable Homes target
Level 3
Location
Kensington
London W11

 

RIBA Award 
2017