HIGHBURY SQUARE

London

Highbury Square transforms an early and important example of a British football stadium, previously the home of Arsenal Football Club, into a residential community. It preserves the nature and memory of the original arena while developing a new residential typology which contributes to the rich, local grain of streets, avenues and squares.

The original East and West stands are converted into apartments with a new central garden set between them. New residential blocks replace the North and South stands. This unique example of urban infill creates a contemporary London square, complemented by a series of new and smaller residential courtyards which connect back into the garden through large portal gates

Team

Client
Highbury Holdings Ltd
Structural engineer
Buro Happold
Services engineer
Hoare Lea
Quantity surveyor and project manager
Arcadis‚ÄďAYH
Landscape architect
Christopher Bradley-Hole Landscape
Planning consultants
Savills Hepher Dixon Ltd

Photography
Dennis Gilbert/VIEW
Paul Riddle

Data

Completion date
2009
Area
376,750 sq ft
Location
Avenell Road
Highbury
London N5

RIBA Award
2010
London Planning Award
Best Built Project
2010
MIPIM Awards
Special Jury Award
2009
MIPIM Future Project Award
Residential Category
2003
British Homes Award
Conservation development of the year
Commendation
2010

Building for Life
Gold Standard