FACULTY OF ENGLISH

University of Cambridge

A key part of Allies and Morrison’s masterplan for Cambridge University’s Sidgwick site, the new English faculty forms three sides of a west-facing courtyard containing a garden and terrace. The library, cafe and circulation to the main lecture rooms all face onto the garden at ground floor level, while above them rise three floors of academic and administrative offices.

The three-metre module of the academic’s study dominates the composition and scale of the facades which are clad in a modular system of terracotta panels and natural anodised aluminium glazing. The building sets back at its entrance to accommodate an existing, protected, holm oak tree.

Team

Client
Estate Management and Building Service
University of Cambridge
Structural engineer
whitbybird Ltd
Services engineer
Buro Happold
Quantity surveyor
Faithful and Gould
Contractor
Wates Construction Ltd
Landscape architect
J and L Gibbons

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2004
Area
48,000 sq ft
Location
West Road
Cambridge

David Urwin Heritage Award
Most Sustainable and Efficient Building
2006
The Royal Fine Art Commission Trust Building of the Year Award
Special Award ‘A Jewel in the Cambridge University Crown’
2005