DARWIN COLLEGE

Cambridge

The John Bradfield Court project is creating a multi-functional space and sequence of graduate rooms which will sit at the heart of Darwin College on its characterful site along the River Cam. 

Darwin’s Old Granary, a listed building containing graduate student rooms, will be refurbished. Neighbouring it will be a new structure, which will provide a new focal point for College life as a flexible social and meeting space. This free-standing pavilion, the Bradfield Room, will define a new court linking back to the riverfront and the College’s secluded gardens. The Room’s irregular faceted shape responds to the geometry of the court and its tall, slate pitched roof echoes the old oast house roof of neighbouring Malting House.

The scenic location is a stone’s throw away from Allies and Morrison’s Cambridge studio which also overlooks the Mill Pond on the River Cam.  The project is named after the late Sir John Bradfield, Senior Bursar of Trinity College, who in 1964 helped to found Darwin and remained actively involved with the College for the following half century. 

Team

Client
Darwin College, University of Cambridge
Landscape architect
Bradley-Hole Schoeniach Landscape Architects
Structural engineer
Cambridge Architectural Research Ltd
Services engineer
Max Fordham LLP
Quantity surveyor
DR Nolans & Co

Data

Area
520 sqm (refurbishment)
120 sqm (new build)
Location
Cambridge