CROSSRAIL CUSTOM HOUSE

Newham, London

Custom House is one of eight new stations being built in London to service the new Elizabeth Line route. It is the only surface-level central station and, as such, will act as the threshold for the city’s eastern fringe.

The design includes a new 24 hour bridge from Freemasons Road on the north side of Victoria Dock Road, linking Custom House with the Elizabeth Lime station, the DLR station and the raised route to the ExCel exhibition centre. As well as bringing all the benefits of easy access to The Elizabeth Line, the station bridge will greatly improve north-south connectivity between Custom House and The Royal Docks, Silvertown and North Greenwich.

The station is arranged in a straightforward and legible way, and comprises an open columnar structure with a two-storey colonnade that contains vertical circulation, staff accommodation and customer services. The design employs finely finished precast concrete components, including coffered concrete soffits. Directly adjacent to Victoria Dock Road, the frame structure is raised above street level on a base perimeter wall. The concourse that sits above the platforms is covered by an ETFE inflated pillow canopy on a lightweight frame to complete the architectural composition. The plan geometry of the station is related to the existing urban grain of Custom House, adopting the alignment of Freemasons Road in parallelogram shape structural bays, concrete columns and floor and ceiling detailing.

Team

Client
Crossrail
Ramboll
Structural engineer
Atkins
Arup
Ramboll
Services engineer
Atkins
Arup
Ramboll
Quantity surveyor
Faithful & Gould
Contractor
Laing O'Rourke

Data

BREEAM
Very good
Location
Custom House
London