QUEEN SQUARE

London

This new building repairs the fragmented east side of Queen Square and provides the entrance to the new Clinical Neuroscience Centre at University College London’s Institute of Neurology.

The centre unites out-patient services and provides new research facilities, teaching space and a 200-seat lecture theatre. Echoing the rhythm and proportion of the Georgian square, a series of vertical fins – faced in Portland stone on one side and bronze on the other – provide a transition between the two adjacent hospital buildings.

This project is the first of a series of collaborations in the health sector with Devereux Architects.

Team

Client
University College London Hospitals Foundation Trust
Design architect
Devereux Architects
Facade design
Allies and Morrison
Executive architect
Tangram Architects
Structural engineer
Clarke Nicholls and Marcel
Services engineer
DSSR
Quantity surveyor
Nisbets
Contractor
Eugena
Project manager
Inventures

Photography
Paul Riddle

Data

Completion date
2008
Location
Queen Square
London WC1

Better Healthcare Awards
Judges Special Award for Hospital Design
2008