CLANDON PARK

Surrey

The National Trust’s International Design Competition for Clandon Park set out to establish an approach to the future of this early 18th century Palladian house near Guildford. Designed by the Venetian architect Giacomo Leoni, the Grade I-Listed building was one of Britain’s finest examples of Palladian architecture. Following a devastating fire in 2015, however, little more than the brick shell of the eighteenth-century building remained intact.

Our competition-winning design proposes to restore significant parts of the house but also to give it a new life through a transformed visitor experience. The restored Marble Hall will introduce a series of recovered rooms, culminating in a dramatic new four-storey space, connecting every floor of the building, off which a set of contemporary exhibition spaces negotiate the relics of the first floor.

This new, connective space leads to a simple, unifying roof, cut back to reveal an open restaurant courtyard – directly above the restored stucco ceiling of the Marble Hall – around which the second floor is arranged. Thus, two spaces, one restored, one created, define and orientate the house at every level. Invited up to a perimeter roof-top walk before descending to the building’s vaulted kitchen floor,  the visitor will leave not only with a keen sense of Clandon’s rich, historical complexity but also of its persisting architectural order.

Team

Client
National Trust
Conservation architect
Purcell
Landscape architect
Robert Myers Associates
Structural engineer
Price & Myers
Services engineer
Max Fordham
Interpretation
Nissen Richards Studio
Access consultant
David Bonnett Associates
Fire engineer
The Fire Surgery

Data

Location
West Clandon, Guildford GU4