CHARLES STREET CAR PARK

Sheffield

This multi-storey car park provides public car parking in Sheffield city centre and forms part of the regeneration of the Heart of The City project. The structure consists of precast concrete columns, walls and floors. The external envelope is finished in natural anodised aluminium panels, painted green on the inside. Each is manufactured from a single sheet of folded aluminium, cut to an angle on two sides, and hung in four different orientations. This provides natural ventilation and hides the structure behind a homogeneous surface.

The appearance of the panel system varies between day and night. By day, a varied monochromatic pattern of light and dark is achieved over each of the elevations, with each panel giving a different light reflectance from its surface. The variety of open ends and tilted faces transform the surface as daylight fades. By night, the interior lighting bleeds between each panel and creates a non-uniform composition of light and dark across the surface.

Team

Client
CTP St James Ltd
Structural engineer
Capita Symonds Structures
Services engineer
Ernest Griffiths and Sons
Quantity surveyor
Tweeds
Contractor
JF Finnegan Ltd
Project manager
Gardiner and Theobald (Sheffield)
Cladding consultant
Cladtech Associates
Fire engineer
Arup Fire (Leeds)
Transport engineer
Arup Transport(Leeds)

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2008
Location
Charles Street
St Paul's
Sheffield

RIBA Award
2009
RIBA White Rose Award
2009
Sheffield Design Awards
Citizen's Award for Best Building
2009