BRITISH COUNCIL

Lagos, Nigeria

The new visitor’s building at the British Council in Lagos completed the reorganisation of the Council’s compound in the Nigerian capital, and provides its public face. Meeting the potentially contradictory needs of openness and security, the building is set behind a semi-formal garden, with a street-front gatehouse controlling the landscape route to the entrance colonnade.

The double height foyer opens onto this garden, from which all of the Council’s public functions are visible. The main frontage is defined by a timber screen which gives a sense of transparency while creating shade, enclosure and a strong backdrop to the garden.

Team

Client
British Council
Structural engineer
Ove Arup & Partners, Nigeria
Services engineer
Kunle Ogunbayo and Associates, Nigeria
Quantity surveyor
Tillyard, Nigeria
Project manager
Heraklion (Nigeria) Ltd
Executive architect
James Cubitt Architects, Nigeria

Photography
David Grandorge

Data

Completion date
2005
Area
8,000 sq ft
Location
20 Thompson Avenue
Ikoyi Lagos
Nigeria

RIBA International Award
2006