BBC MEDIA VILLAGE

White City, London

The BBC Media Village is a major extension of the BBC’s West London headquarters. It provides over 1.5m sq ft of broadcasting facilities, leisure, office and retail space, and an energy centre.

While each building on the site has its own simple geometry, the overall layout is a piece of urban planning with emphasis on the quality of the new public realm. A central plaza draws together major entrances and retail frontages with landscape and routes that connect to the surrounding area.

The two major buildings are clad in aluminium, with interiors of timber, exposed concrete and white plaster. Perimeter buildings are in brick to match the neighbouring residential blocks.

Team

Client
BBC/Land Securities/Bovis Lend Lease
Structural engineer
Buro Happold
Services engineer
Buro Happold
Quantity surveyor
Gleeds
Project manager
Gleeds Management Services
Contractor
Bovis Lend Lease
Access consultant
David Bonnett Associates
Landscape architect
Christopher Bradley-Hole Landscape
Planning consultant
Nathaniel Litchfield
Interior design
DEGW
Fire consultant
Buro Happold FEDRA
Artisits
Yuko Shiraishi
Tim Head
Simon Patterson

Photography
Peter Cook
Dennis Gilbert/VIEW
Nick Guttridge

Data

Completion date
2004
Location
Wood Lane
London W12

BREEAM rating
Excellent

RIBA Award
2005
Civic Trust Awards

Commendation
2006
BCO London Award
Corporate Workplace Building
2005
Hammersmith Society
Annual Award

2005