ASH COURT

Girton College, Cambridge

Ash Court is a new residential wing at Girton College, Cambridge which provides 50 student en-suite bedrooms, gym accommodation and an indoor swimming pool. The new facilities also form a hub for conference guests outside of term time.

Designed as a natural extension of the existing college and continuing its valued brick cloister, the new building takes a linear form and is flanked by a stone colonnade which addresses a new landscaped courtyard.

The college had set very ambitious environmental targets and the design drew on the pioneering PassivHaus approach which yields extremely low levels of energy consumption.

 

Bob Allies, Paul Appleton, Max Kettenacker, Kyle Gudsell, Jonathan Mann, Eleni Stylianidou

Team

Client
Girton College
Structural engineer
Fluid Structures
Services engineer
Max Fordham
Quantity surveyor
Sweett Group
Project manager
Sweett Group
Landscape architect
BHSLA
Main contractor
Mansell

Photography
Nick Guttridge

Data

Completion date
2013
Area 
2,440 sqm
BREEAM Target
Excellent
Location
Girton College,
Cambridge

RIBA Regional Award
2014
RIBA Special Sustainability Award
2014
Green Apple Award
2014
Schueco Excellence Awards
Commendation
2014
Schueco Sustainability Award
2014