SOUTHWARK STREET STUDIOS

Southwark, London

Many of the themes running through the practice’s work are embodied in the studio at 85 Southwark Street. The rendered rear elevation steps in response to rights of light constraints, while the fully-glazed front maximises north light and reveals the exposed concrete frame and moveable yellow fins that control glare internally.

A steel spiral stair rises to the triple-height studio atrium and descends to spaces for printing. A rooftop meeting room opens onto a terrace with retractable canopies. Sustainable measures to reduce energy consumption are used throughout.

Team

Client
Allies and Morrison PIP
Structural engineer
whitbybird Ltd
Services engineer
WSP
Quantity surveyor
Barrie Tankel Partnership and Davis Langdon
Contractor
Mansell
Landscape architect
Schoenaich Rees
Lighting consultant
Isometrix Lighting and Design Ltd

Photography
Dennis Gilbert/VIEW

Data

Completion date
2003
Area
24,500 sq ft
Location
85 Southwark Street
London SE1

RIBA Award
2004
RIBA London Building of the Year Award
2004
Civic Trust Award
2004
BCO National Award
2004
BCO Regional Award
Corporate Workplace Building
2004
The Royal Fine Art Commission Trust
Building of the Year Awards

Special Award for Offices
2004