ABBEY MILLS PUMPING STATION

London

Part of the existing sewerage and pumping complex at Abbey Mills, this new building raises the level of incoming sewage by 12 metres so that it can continue on its route east towards the processing plant at Beckton. Operational requirements determine the linear and symmetrical nature of the building which straddles the direction of the sewage flow.

Above ground, the steel structure encloses a cathedral-like space which houses the mechanical and electrical equipment and provides full access to the pumping chambers which lie deep below ground. Clad in zinc-coated aluminium panels and louvres, the building stands like a temple within its open, semi-industrial setting.

Team

Client
Thames Water Utilities
Structural engineer
Arup
Services engineer
Kvaerner
Civil engineer
Kvaerner Technology
Quantity surveyor
Davis Langdon
Contractor
Kvaerner Construction

Photography
Peter Cook/VIEW

Data

Completion date
1997
Location
Abbey Lane
London E15

RIBA Award
1997
Concrete Society Awards

Certificate of Excellence
1998
British Construction Industry Award
1997
Aluminium Architectural Award
1997