?> ?> ?>

Re-imagining social spaces at Oriel College, Oxford

Oxford City Council has granted unanimous consent for the Brewhouse Yard Project at Oriel College, Oxford. Designed by Allies and Morrison, the project was initially awarded to the practice via a design competition in 2014. Set within the context of Grade I listed 17th-century collegiate buildings, it involves the replacement of the College’s 1920s kitchen addition with a new two storey pavilion plus basement. New spaces weaved with old will expand and greatly improve the College’s spaces for dining, learning and socialising.

At  the heart of Brewhouse Yard will be East Hall, a flexible space for both formal and informal dining beneath a patinated bronze pitched roof which responds both to the tone of the surrounding stonework and the historic character of the College. A series of enhancements below ground will enrich the ambience of the College bar and its neighbouring shared spaces, which will open out onto a new landscaped courtyard.

Founded nearly 700 years ago, Oriel College is the fifth oldest constituent college of the University of Oxford. The practice’s work for the College is one of several recent commissions we have undertaken at the University of Oxford. These include a series of delicate interventions at St Peter’s College and the Dorothy Wadham Building – granted planning approval earlier this year, it will create a new sustainable residential quad for Wadham College.